İş AnaliziProje Yönetimi

Release Notları Yazılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

24.04.2016 — Goktug Turan

main

İş AnaliziProje Yönetimi

Release Notları Yazılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

24.04.2016 — Goktug Turan

Release notları kavramı dilimze “Sürüm Notları” olarak çevrilebilir. Genelde iş dünyasında da release notları, versiyon notları veya sürüm notları olarak ifade edilir. Release notları her ne kadar ülkemizde gereken önemi görmese de, iş analistleri, proje yöneticileri ve pazarlama uzmanları için oldukça büyük önem taşır. Release notları, bir iş analistinin geride bıraktığı süreci (sprint’i) özetlerken, pazarlama ve satış uzmanlarının elini güçlendirebilir.

Güncellenmesi gereken yazılımlar kullanılmaya başlandığından beri, bir yerlerde bazı insanlar release notları yazıyor. Her ne kadar çoğu kullanıcı tarafından okunmaya değer bulunmasa da aslında bu notlar kullanılan yazılım hakkında oldukça önemli bilgiler içerebiliyor.

Günümüzde herkesin en azından cebinde küçük birer bilgisayar taşıdığını varsayarsak hepimiz aralıklarla yazılım güncellemesi yapıyoruz. Fakat bugüne kadar yaptığınız her hangi bir güncellemenin release notlarını okudunuz mu?

Tamam, kullandığınız ve güncellediğiniz bir çok yazılım şu not ile yayınlanıyor olabilir:

Bug fixes and minor improvements

Fakat kullandığınız bazı yazılımlar, bunun çok ötesine giderek sürüm notlarına gerçekten değer veriyor ve etkileşim aracı olarak kullanıyor. Derlediğim ve yazının sonunda paylaşıyor olacağım görseller ile ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Sürüm notlarının tek kullanımlık ve geçici olmak gibi bazı eksi yönleri de tabi ki göz ardı edilemez. Yazılımı kullanabilmeye devam etmek için okunmaları şart değildir. Hatta okumanıza gerek bile yoktur. Uygulamalarınız için otomatik güncellemeyi açık tutmanız veya her gelen güncelleme talebine olumlu yanıt dönmeniz durumunda kullandığınız yazılım sürekli gelişecektir; fakat siz bu gelişmelerden haberdar olmadan.

Veya gününüzün 3-5 dakikasını ayırarak sürüm notlarını okumayı tercih edersiniz. Okuduğunuz sürüm notlarının bir insan tarafından zaman ayırılarak (genellike iş analistleri veya proje yöneticileri tarafından) emek verilmiş bir metin olduğunu fark edersiniz.

Release notlarının temel amaçları şu şekildedir:

  • Kullanıcıların anlayabileceği dilde, onları yeniliklerden haberdar etmek
  • Kullanıcıların taleplerinin dikkate alındığını ve hayata geçirildiğini göstermek
  • Kullanıcıları ürün hakkında eğitmek
  • Henüz istenildiği kadar iyi olunamadığı için kullanıcılardan özür dilemek ve bu hissiyatı onlara hissettirebilmek (bug fix)
  • Çalışanların gösterdiği eforu kullanıcılar ile paylaşarak hep beraber daha iyi hale getirilmiş olan ürünü ve bu süreci kutlamak
  • Tüm bunları okuyacak kişinin ilgisini ve takdirini çekebilecek şekilde gerçekleştirmek

En optimize sürüm notları için; temel bilgileri içeren, basitleştirilmiş jargon ile hazırlanmış, okuyanların anlamlandırabileceği, belki biraz mizah içeren fakat bilgi verme amacından sapmayan biçimde olanlardır diyebiliriz.

wunderlist-release-notes
wunderlist-release-notes

Sürüm notlarının hazırlanabilmesi adına, geliştirme sürecinde buna yönelik bir metod izlenmelidir. Agile yapının beraberinde getirdiği Scrum kavramı, iş analistleri ve proje yöneticileri için sürüm notları hazırlamayı bir hayli kolaylaştırıyor. Geliştirme (sprint) sürecinde “yapılan yenilikler” ve “düzeltilen yerler” gibi basit iki liste tutmak; release notları yazarken de iki ayrı başlık sahibi olmayı ve daha anlaşılır bir metin yazmayı sağlıyor.

Yapılan Yenilikler: Geliştirilen tüm yeni özellikler ve işlevselliklerin büyüklük ve önem açısından sıralanmış listesi.

Düzeltilen Yerler: Kullanıcıların bir yerlerde bir şekilde yaşadığı, kullanıcılar tarafından bildirilen, veya kullanıcılar tarafından fark edilmemiş fakat sistemde var olan sorunların giderildiğini müjdeleyen liste.

Hataları Kabullenin ve Daha İyisi İçin Çabaladığınızı Hissettirin

Yazılım ürünlerinin de insan tarafından üretildiği ve hatalara sahip olabileceği bir çok kullanıcı tarafından düşünülmeyen bir faktör. Her ne kadar sunulan ürünün kusursuz olması geliştiriciler ve kullanıcılar tarafından istense de, gözden kaçan hatalar yüzünden son kullanıcılar sorun yaşayabiliyor. Emin olun; bu sorunlar ürün sahibi firmayı ve çalışanlarını daha çok üzüyor.

Sürüm notlarında “Düzeltilen Yerler” olarak bahsettiğimiz başlık genelde bu sorunları içeriyor. Düzeltilen Yerler başlığının altı doldurulurken; okuyuculara hatanın fark edildiği, kabullenildiği ve bu hata yüzünden özür dilendiği hislerini geçirebilen şirketler kullanıcılar tarafından daha fazla tolore edilebiliyor. Bu konu, “Customer Loyalty” başlığı altında apayrı bir konu olarak ele alınabilir.

Sürüm notlarında düzeltilen yerlerden bahsedilirken, kullanıcılara raporladıkları hatalar için teşekkür etmek ve bu hatalardan dolayı yaşanan aksaklıklar için dolaylı yoldan veya şakacı bir ifade ile de olsa özür dilemek müşteri gözünde artı puan alınmasını sağlıyor. Ürünün devamlı olarak geliştirildiğine ve iyileştirildiğine inancı artan müşteri, yaşadığı sorunların giderildiğini görünce ürüne olan güvenini de arttırmış oluyor.

Çalıştığınız organizasyonun veya sürüm notlarını yazdığınız ürünün müşteri kitlesine göre ciddi veya biraz eğlenceli sürüm notları yazmak hem okunurluğu arttırıyor; hem de müşterilerin ürün hakkındaki bilgilerini güncel tutmaya yardımcı oluyor.

Release notlarını yazdığınız ürün; şakacı bir ifade içerek metinler içermeye uygun değilse; bu kısma bulaşmaya bile çalışmamak daha mantıklı gibi görünüyor. Örneğin devlet dairelerinde kullanılan bir yazılımın sürüm notlarında eğlenceli bir metin garip karşılanabilir; fakat kullanıcı yaş ortalaması 20-30 arası olan bir uygulamanın notlarında yer alabilecek eğlenceli metin, kullanıcıların ilgisini çekecektir. Fakat mizahın dozunu da aşırıya kaçırmamakta fayda var. Yemeğin tadı tuzla daha güzel gelir; fakat yemeğe çok fazla tuz atarsanız alacağınız tek tad tuzun tadı olur…

İnsanların okumak isteyeceği bir içerik üretmek için, okunması zevkli bir metin üretmek gerekiyor. Sürüm notları yazarken kullandığınız dile hakim olmak, bu dili doğru kullanmak ve mümkünse biraz da mizah katmak en önemli etkenler olarak göze batıyor.

Alakasız gibi görünse de, arz-talep dengesi sürüm notları için de geçerli bir kavram. Sürüm notları ne kadar iyi yazılırsa o kadar çok okunur. Ne kadar çok okunursa o kadar iyi yazılmaya çalışılır. Ürününüzün sürüm notları “Nasılsa kimse okumuyor, neden uğraşayım ki?” mantığı ile yazılıyorsa hatayı önce kendinizde aramanız gerekiyor.

1password-release-notes
1password-release-notes
slack-release-notes
slack-release-notes

Leave a Reply

Your email address will not be published.