Dropbox, Reddit, Quora ve Airbnb günümüzde herkesin duyduğu isimler olsa bile, maceralarına atıldıklarında ilk kullanıcılarını edinmeleri pek de kolay değildi.
Temel metrikleri aktif kullanıcı sayısı olan bu girişimlerin ilk sadık kullanıcılarını kazanabilmek adına yaptıklarına bir göz atalım.
Dropbox
Dropbox, 2008 yılında yeni kullanıcı kitlesi yaratmak adına bir AdSense kampanyası başlattı. Fakat sonuç pek de iç açıcı olmadı. Harcanan her 300 USD için, şirket 99 USD ödeyen bir kullanıcı kazandı. Zaman içinde Dropbox kurucularından Drew Houston ve ekibi farklı bir yol izlemeye karar verdi.
Drew Houston, 4 dakikalık bir video çekerek Dropbox’ın nasıl çalıştığını anlattı:
Sundukları hizmeti yazı ve reklam yoluyla tanıtmaktansa; bu kısa ve anlaşılır video ile tanıtma yolunu seçtikleri zaman her şey değişti. Video, hedeflenen kitle üzerinde AdSense reklamlarından çok daha büyük bir etki yarattı.
Video, digg.com kitlesi tarafından en çok izlenen ve oylanan paylaşım olduktan sonra, Dropbox günde 70,000 yeni üye kaydı almaya başladı.
Dropbox’ın uyguladığı bir diğer akıllıca strateji de sosyal paylaşımlar tarafında oldu. Twitter veya Facebook üzerinden paylaşımda bulunan kullanıcılarına ekstra 128 MB alan verme sözü sayesinde, Dropbox sosyal medya sitelerinde çokça görünür hale geldi ve marka bilinirliğini yükseltti. 128 MB, günümüz için çok küçük bir data saklama alanı gibi görünse de, o yıllarda hatrı sayılır büyüklükte bir disk alanıydı. Sosyal medya kampanyasının ilk 30 günü sonrasında 2,8 milyon davetiye gönderildi.
Reddit ve Quora
Reddit ve Quora platformlarının kurucuları, platformlarını açtıktan sonra ilk bir kaç aylarını kendi kendilerine içerik girerek geçirdi.
Quora kurucuları, kendi profillerinde, cevaplarını bildikleri ve yetkinlikleri dahilinde kendilerinin sordukları sorulara yine kendileri cevap verdi.
Reddit kurucuları ise, kendi profilleri dışında sahte profiller üreterek bu profillerden içerik paylaşımı, oylama ve yorumlama işlemleri yaptı. Reddit kurucularından Steve Huffman, anasayfanın boş görünmemesi için kendi kendilerine ilk 2 ay içerik girdiklerini söyledi. Sonrasında gerekli aktif kullanıcı tabanı oluştu ve anasayfa bu organik kullanıcıların paylaşımları ile kendi kendisine yaşayabilen bir hale geldi.
Ayrıca, Quora ve Reddit en başta sadece birer sayfadan ibaretti. Reddit’te subreddit kavramı henüz yoktu ve Quora sadece teknoloji odaklı sorular içeren bir internet sitesiydi.
Airbnb
Reddit ve Quora’nın aksine, Airbnb’nin arayüzünü sahte hesap ve tekliflerle doldurmak akıllıca bir strateji değildi. Bunun yerine, Airbnb kurucuları hali hazırda var olan ve bir çok konaklama lokasyonu bulunduran başka bir hedefi gözlerine kestirdi: Craigslist.
Craigslist’te ilan veren kişiler, “Airbnb’nin büyük bir hayranı olan” kişilerden e-postalar almaya başladı. Bu e-postaların içerikleri hemen hemen şöyleydi:
“İstanbul – Avrupa Yakası’ndaki en güzel ilanlardan birisi sizinkisi. Bu yüzden size bir tavsiyede bulunmak istedim ve bu yüzden e-posta gönderiyorum. İnternetteki en büyük kiralık tatil lokasyonu sitesi olan Airbnb’yi denemelisiniz! Aylık 3 milyon sayfa gösterimi olan bu siteye göz atmanızı öneririm! airbnb.com”
Bu mesajlar işe yaradı ve kısa süre sonra Craigslist’e kiralık yer ilanı açan insanlar Airbnb’de de ilan açmaya başladı. Bu sırada Airbnb, kullanıcılarına kiralayacakları yerlerin fotoğraflarını ekleme imkanını sunan yeni bir görsel arayüze geçiş yaptı. Bu yenilik ve organik trafik sayesinde şirketin haftalık 200 USD olan kâr miktarı haftalık 400 USD’ye ulaştı ve yükselen bir ivme ile artışa devam etti.
Kaynak: Design Taxi