Yine Wrike Blog‘da gezinirken karşıma çıkan ilginç ve faydalı olduğunu düşündüğüm bir gönderiyi paylaşmak istedim. Yazıyı okuduktan sonra, bu konu ile ilgili bazı araştırmalar da yaptım ve dünya devi olarak kabul edilen bir çok şirketin “mola vermek” kavramına iş tanımında yer verdiğini gördüm. Evet; dünya devi bazı şirketler çalışanlarına “çalışma saatlerinin beşte birini kendine ayır!” gibi kuralları yazılı hale getirmesi ilginç; ama bir o kadar da faydalı…
Sözü daha fazla uzatmadan infografiği paylaşayım. İlginç bulduğum noktalar ve farklı bazı notlarım da aşağıda olacak.
- Çalışanların %71’i, verdikleri molaların üretkenlik ve verimliliklerini arttırdığını düşünüyor. Özellikle “kahve molası” olarak tanımlanan mola, çalışanların %79’u tarafından verimliliği arttırıcı faktör olarak tanımlanıyor.
- Tempolu müzik dinlemenin stresi %41 oranında azalttığı gibi kaynağı belirli olmayan bir bilgi paylaşılıyor. Bu madde her ne kadar tartışmaya açık olsa da, çalışanların müzik dinleyerek daha verimli çalıştığını düşündüğüm için paylaşmak istedim.
- Gün içersinde kişisel işlerine zaman ayıran, merak ettiği şeyleri google’layan kişilerin iş veriminin %9 oranında daha yüksek olduğu belirlenmiş.
- Çalışma saatleri içersinde yapılabilecek küçük egzersizlerin üretkenliğe ve verime etkisi büyük. Gün içersinde küçük egzersizler yapan çalışanların %53’ü kendini daha aktif ve zinde hissediyor.
- Molalarda küçük porsiyonlar halinde bir şeyler atıştırmak da iş gücünü ve verimi arttırıyor.
- Google ofislerinde çalışanlar için özel “uyuma odaları” var.
- Molalardan da en yüksek verimi alınabilmesi için tanımlanan “verimli kısa mola” kavramı da 90 dakikada bir verilen 6 dakikalık bir mola olarak tanımlanmış.
- Google, 2008 yılında hayata geçirdiği “Yüzde Yirmi” politikası ile, çalışanlarına ofiste bulundukları zamanın %20’sini kendilerine ayırmasını şart koşmuş. Bu politika sonucu Google News ve Google Reader ürünleri (her ne kadar Google Reader 2013’te kapatılmış olsa bile) hayata geçmiş. Aynı şekilde bir diğer dünya devi olan 3M de, “Yüzde On Beş” politikası ile buna benzer bir uygulama gerçekleştiriyor.
İster proje yöneticisi ister patron olun; altınızda çalışan insanların mola zamanlarına saygı duymak en az iş yaptırabilmek kadar önemli bir konu. Aşırıya kaçmadıkça bir çalışanı bu konuda uyarmak kişinin motivasyonunu olumsuz etkileyeceği gibi verimini de düşürecektir. Özellikle yazılım sektöründe saatlerce bilgisayar başında oturan bir kişinin verimi belli bir saatten sonra hızla düşebilir. Mola veren kişilerin bu zamanını en iyi biçimde değerlendirebilmesini sağlamanın yanı sıra; hiç mola vermeyen çalışanları da mola vermeye teşvik etmek olumlu bir adım olacaktır.
Kaynak: Wrike Blog, ABC News, Wired